Soms kom je grappige feiten tegen, of minder grappig, maar wel vermakelijk. Zoals die man die zijn zeldzame Louis XVI-kast tot brandhout sloeg omdat het ding zo in de weg stond. Of die vrouw die de vele boeken van haar man zat was, en zonder zijn medeweten een hele plank eerste drukken op de rommelmarkt verkocht. En wat te denken van de vrouw die haar handtas met al haar spaargeld in de trein liet staan? Of het kind dat de opbrengst van een verkoping begroef bij een boom? Helaas kon hij achteraf niet precies meer aangeven welke boom, en na uren vergeefs graven heeft men de moed maar opgegeven.

Zo’n soort verhaal las ik pas, alleen dan andersom. Het boek ”On the Origin of Species” van Darwin, verschenen in 1859, in een eerste druk van zo’n 1250 exemplaren, werd geveild in Londen. In dit boek legde Darwin de basis voor de moderne evolutieleer.

Het bijzondere aan dit exemplaar is dat het zo’n veertig jaar op een toilet heeft gelegen in een huis in Oxford. De eigenaren hadden het voor een habbekrats gekocht van een antiquaar, en misschien bedacht dat de plek waar dit boek het beste tot z’n recht zou komen, het toilet was. Ik stel me zo voor dat het daar tussen het moppenboek en de Donald Duck in lag.

Nu neem ik niet aan dat u ”On the Origin of Species” van Darwin op het toilet heeft liggen. Maar om blunders te voorkomen: misschien moet u toch even kijken, wie weet wat er ligt…

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *